همشهری آنلاین :مهمترین بخش برگزاری جشن چهارشنبهسوری درخوزستان، افروختن آتش و پریدن از روی آن در غروب این روز است. در گذشته مرسوم بوده که مردم در نزدیکیهای غروب چهارشنبهسوری به صحرا بروند. آنها پس از ورود به صحرا شروع به جمع آوری بوته گیاهان خشک میکردند، سپس آنها را آتش میزدند و از روی آتش میپریدند. هنوز در اغلب شهرهای استان مردم در غروب چهارشنبهسوری آتش میافروزند و به هنگام پریدن از روی آنها میگویند: «غم برو شادی بیا - محنت برو روزی بیا»!
قاشقزنی در اهواز
قاشقزنی از آیینهای ویژه چهارشنبهسوری در اهواز بود که بعد از مراسم آتشافروزی و بیشتر از سوی کودکان اجرا میشد. در این رسم کودکان پسر و دختر، چادری بر سر و روی خود میکشیدند تا شناخته نشوند. بعد به در خانهٔ دوستان و همسایگان خود میرفتنند. صاحبان خانهها هم با شنیدن صدای قاشقها که به کاسهها میخورد در خانه را باز میکردند و در کاسههای آنان آجیل چهارشنبهسوری، شیرینی، شکلات، نقل و پول میریختند.
رسم بختیاریهای خوزستان
در میان لرهای بختیاری خوزستان هم رسم «تَش پَرَک» به معنی پریدن از روی آتش مرسوم است و در برخی ازروستاهای این مناطق در این شب آش میپزند و بین همسایگان پخش میکنند. همچنین بعد ازصرف شام هم به دیدن بستگان و همسایهها میروند.
رسم بهبهانیها
در قدیم زنان و دختران بهبهانی هم در شب چهارشنبهسوری به اماکن مقدس همچون امامزادهها میرفتند و دو رکعت نماز حاجت میخواندند.
همچنین در بهبهان رسم بود که پیش از غروب آفتاب مردم به صحرا میرفتند و مقداری بوته خشک میکندند و آنها را درحیاط خانه یا در گذرگاه آتش میزدند و از روی آن میپریدند. آتشها معمولا ۳ یا ۷ کپه بودند. با غروب آفتاب و نیمه تاریکشدن آسمان، زن و مرد و پیر و جوان گرد هم جمع میشدند و از بزرگ تا کوچک هر کدام ۳ بار از روی بوتههای افروخته میپریدند. اکنون هم افروختن آتش و پریدن از روی آن در بهبهان مرسوم است و اغلب هم جوانان این کار را انجام میدهند.
نظر شما